Google-städning

SVT visar en uppmärksammad dokumentär som heter ”Du är Googlad”. Den har fått mycket uppmärksamhet i medier och förstås också i SEO-kretsar. I dokumentären anlitar journalisten Johan Ripås den kände SEO-profilen Nikke Lindqvist för att snygga till hans internetprofil. Med andra ord kan man kalla detta för Google-städning. Det som görs är att man försöker rensa bort känsligt material och/eller ersätta det med nytt så att de oönskade resultaten i Google hamnar längre ner i resultatet.

Är detta moraliskt frågar sig många. Man kan se det ur två perspektiv tycker jag. Det finns de som varit alldeles för frispråkiga på Internet och som nu ångrar sig eller ser att det påverkar deras karriär osv. Visst kan man ge dem en andra chans och man kan bara hoppas att de lärt sig en läxa. Nästa perspektiv är det ur ett offers. Det finns många som vill skriva ner eller förstöra en människas rykte på nätet. Kan man hjälpa dessa personer att få bort denna ”internet-stämpel” så ser jag det endast som positivt. Vem vet, om några år kommer kanske de flesta SEO-firmor att erbjuda Google-städning som en del av sina tjänster!

FacebookTwitterGoogle+LinkedInDela

1 kommentar till “Google-städning”

  1. jag tycker helt klart der är moraliskt. Man döljer eller tar ju inte bort någon information. Vill man gräva fram ssmutsen så finns den ju, fast inte på förstasidan.

Lämna en kommentar